Isnin, 9 Mei 2011

pilih ape yg kte minat!!


1. pilih yang minat, dan buat solat istikharah banyak2 betul ke minat ko yang itu.
2. selidik course yang ko nak masuk betul2, tahu sedikit sebanyak lifestyle kerjaya yang kau nak amik. ok, ko nak amik medic la sebagai contoh, ko bersedia keje kat hospital yang kerjaya doktor ni ada masa tido paling sikit compare dengan kerjaya lain kat malaysia ni? ko kene pikir, nak kumpul duit, nak kawen lagi (even ko pompuan, jangan la selfish), nak beli kete, rumah, nak ada anak, ko cukup terurus dan sistematik nak control life ko camtu? if so, silakan. tu contoh medic, kerjaya lain?
3. selidik betul2, tanya orang sekeliling, kalau tak dapat, banyak forum kerjaya kat internet ni, search dari situ. silap aku dulu sebab tak research bende ni betul2. bila ko dah sedar hakikat jalan yang ko pilih tu tak macam apa yang ko nak dalam hidup, meskipun ko minat gile2 punyer,konfem ko frust menonggeng. Contoh macam lawyer, income besar, ada prestij tersendiri, dihormati masyarakat, tapi kalau ko keje defend orang salah, bukan berdosa ke? Ko nak lepaskan pembunuh dengan trick2 mahkamah, kesalahan tenikal yang menyebabkan orang yang teraniaya tak dapat pembelaan? You choose that.
4. bila kat u nanti, ko bukan belajar je pasal kos ko, tapi pasal life. macam penulis terkenal Stephen Covey cakap 'if you lived in environment such as university, which is like artificially controlled, you learn to live and play the game. To the certain extent, you can control it.' (ayat dier maksud lebih kurang macam tu la.kawan, orang hasad dengki, tekanan, deadline, teamwork, macam2 lagi la. even ko duduk asrama sebelum ni, takde beza sikit pon dengan orang yang duduk dengan makbapak.
5. peluang kerja tu, kerja Tuhan. kita berusaha. I mean extremely berusaha sampai ko dah tak ada daya lagi, baru la berserah pada tuhan. Tuhan tengok willpower kita dalam berusaha tu, kalau sikit je usaha, sikit je la kita dapat. Ko boleh shape apa yang ko nak dalam hidup, segala kemahuan ko, tapi dengan syarat dapat izin Tuhan je.

It's not just filling up the form, it's deciding where your life path should be.

Ingat2lah.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...