Sabtu, 2 Jun 2012

My Way


Assalamualaikum.
Hello everyone....!!!  Yippe..... Setelah sekian lama tak menaip entri....akhirnya... hewhew~
I am coming back....ni pon sebab ada sorang adik comel ni mintak share something...
Wohaa...Ana bukan la top student Pasum pon.. Rezeki Allah. Alhamdulillah,dapat result yang bagus.  :)


Cara Ana study biasa je, tak la study hard sangat...tapi..study smart..hihi.


Konsisten.
Apakah yang Ana maksudkan dengan konsisten di sini? Emm..maksudnya,sentiasa study la.. Ops. bukan la study 24jam..tapi better at least sekali setiap hari baca lecturer note, revise balik nota yang dah dicatat tu,study balik solution tutorial yang dah buat before ni. Baca la walaupun sikit, walaupun sebenarnya senang, kalau susah...usahakan untuk faham,kalau tak faham jugak, tanya kawan..or jumpa terus lecturer.


Jangan biarkan diri anda dibelenggu ????
??? Apakah? Question mark everywhere??? Wohaaa...ini bak kata Mr Z,lecturer Pasum, "Jangan biarkan ??? sentiasa bertambah." Huhu..kalau tak faham lecture yang dah belajar pada hari tu....usahakan untuk faham. Tanya kawan. Tanya tutor. Tanya lecturer. Tanya demo. Pasti dan pasti anda akan dilayan. Yang penting usaha untukmenghilangkan ???? itu.Jangan biarkan ??? bertambah.


Jawab soalan tutorial sendiri.
Emm..honestly kadang-kadang kalau tak paham,Ana tanya jugak kawan-kawan.         . kalau semua orang tak tahu...(Tak da la rajin sangat nak tanya satu Pasum kan.) just tunggu masa kelas tutorial la. Masa bincang tutorial la, segala persoalan terungkai. Hihi. Emm..selalunya,Ana akan buat tutorial sendiri. Yeahh..habit Ana bukanlah meniru tutorial orang lain. Challenge yourself first! Selalunya Ana akan jawab tutorial awal sikit, ASAP selepas dah dapat soalan yang lecturer bagi. Hoho..bagus siapkan tutorial awal ni...weekend boleh study atau otidur seharian atau online seharian atau balik kampung tanpa ada kerja yang perlu dibuat. Wohaa..


Fokus.
Tumpukan sepenuh perhatian masa lecturer supaya nanti balik bilik x banyak dah yang perlu dibaca..supaya faham apa yang dah belajar..then boleh jawab soalan tutorial mahupun test dengan senang hati....hewhew...Juga fokus juga semasa kelas tutorial. Huhu..Ana paling x fokus masa kelas BI. Kenapa? Haha...korang rasa dan alami lah sendiri...Hehe.


Tips Exam.
Dalam kuliah, lecturer kadang2 ada bagi hint masuk soalan ape dan part apa yang penting, penting dan penting. Jadi, fokuslh semasa lecturer bercakap. Same goes masa kelas tutorial, ada tutor akan bagi hint macam mana soalan test mahupon final exam. Emm..nak score masa exam, caranya ialah dengan revise segala bagai nota yang ada, baca balik tutorial yang dah buat. Soalan kadang2 exactly same masa test, midsem or final. Depend la pada lecturer tu la nak buat soalan apa. Haha..Kalau nak senang, just tanya kat lecturer..tu pn klau lecturer tu nak bagitahu. Next, pasikan korang cuba jawab soalan past year.. paling kurang pon 2 tahun lepas...lagi bnyak lag bagus...at least bagi gambaran soalan apa yang mungkin masuk and kadang2 soalan berulang..so x rugi pon jawab past year. Kadang2 past yar lagi senang or lagi susah dari yang actual. Huhu.


Emmm....dah kering idea dah nak tulis apa..Huhu. Okeh, kalau ada apa kemusykilan mahupon pertanyaan, silalah bertanya ye..Ana akan jawab ASAP kalau x da aral yang melintang.


Kepada junior Pasum, good luck and all the best! Semoga dapat result gempak. Wohaa..



Wassalam.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...