Jumaat, 18 November 2011

Sahabat sejati..

Hmm...mase ana tulis tajuk entry ni....ana tertanye-tanye...ape ek yang ana nak tulis..??? ape yang ana nak sampaikan....

hmm..kate orang...kawan mase senang mudah je nak dapat...tapi kawan yang same-same sanggup susah payah dengan kite susah nak dapat....

ana...??? siapa sahabat ana..??? hmmm....

hmmm....sini...ada dua puisi yang menarik perhatian ana......


Sahabat Sejati.

Sejuta rangkaian kata
terwujud bagai memori
untuk seorang sahabat
yang setia mengisi hati dan hari

Cuy..!
perdamaian ini
jangan jadi belenggu

jagalah arti kata 'peace'
yang kau tulis
di dinding kamarku

Sob...
perdamaian ini
jangan jadi belenggu

Aku orang bebas
kau orang bebas
kita bebas menentukan
kemana langkah kita tertuju

Bro...
pertalian ini
janagn jadi benalu

Dirimu milikku
diriku milikmu
Dan persahabatan ini
masih milik kita.


Bukan Sahabat

mengapa kau hanya mendengar angin,
mengapa tak kau coba tahu dari mana angin membawa debu.
"kau ini. angin saja yang kau percayai"
sedangkan, telah telah kuserahkan jasad dan rohku untuk kau amati

sebenarnya aku ingin duduk bersila satu tikar denganmu,
atau mengayunkan langkah
dengan menuju satu titik di depan sana.

aku tak ingin sendiri
dan tak ingin terpisah darimu,
hanya saja ceritamu mulai bau amis
otakmu basi ku rasa

ternyata, tak semua yang kusuka harus kupilih
termasuk kau


then...ana tengok wikipedia pulak...ada pelbagai tahap "kerapatan" persahabatan yang menjangkau suatu spektrum lanjar...

1. Fair-weather friend atau kawan cuaca baik: Seorang yang hanya akan membantu kawannya apabila perbantuan itu tidak susah.

2. Casual relationship atau "hubungan seks rambang": Kawan yang mempunyai hubungan mesra dari segi seks tetapi tidak menganggap diri mereka sebagai mencuba memikat; juga dirujuk sebagai friends with benefits atau "kawan yang memberikan manfaat".

3. Best friend atau "kawan karib": Kawan yang seseorang berasa paling rapat. Istilah ini biasanya membayangkan perasaan salingan antara satu sama lain, tetapi ini tidak selalu berlaku dan hubungan kawan karib merupakan sesuatu perkara yang sangat rumit.

4. True friend atau "kawan benar": Orang yang sudi membantu kawan-kawannya yang menghadapi masalah emosi. Istilah ini juga menandakan sebahagian besar altruisme kerana seorang kawan benar seringnya akan mengorbankan masa atau sumber yang lain untuk membantu kawan mereka yang menghadapi kesusahan. Walaupun demikian, kawan benar seringnya jarang ditemui dan mereka tidak semestinya merupakan kawan karib anda tetapi seorang yang anda ketahui akan membantu anda apabila diperlukan.




hmmm....sahabat......:)






Lirik Lagu Padi- Sahabat Selamanya ( OST Upin dan Ipin)

Dua tiga kapal belayar di samudera
Ayuh sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama menikmati indahnya dunia
kerna..


Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia
oh oh..

Berakit-rakit kita ke hulu
berenang-renang kita ke tepian
kita berbeza untuk saling mengisi segala kekurangan kita
menjadi..

Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… selama-lamanya setia…

Tiada bukit yang terlalu tinggi
untuk kita daki bersama
dan tak ada laut yang terlalu dalam
untuk diselami…

Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya ohh..

Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… selama-lamanya… setia…
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...