Rabu, 7 Ogos 2013

Prep Raya

Bismillah. Assalamualaikum.


Last countdown. We will celebrate 'Hari Raya Aidilfitri' soon. Hmmpp. Should I am sad as Ramadhan will left us far away or glad for Syawal appearance ?

Typical...

Selalu hargai sesuatu bila dah kehilangan benda tu.


Sama cam Ramadhan. Sekarang barulah nak menyesal sebab tak hargai.

There's a lot of things come across this Ramadhan. Starting from the first day until now, the last day, maybe.

First time after 7 years, dapat puasa full sama-sama dengan mak, adik-adik kat kampung. Well, apa taknya, 5 years stay hostel kat Taiping tu, then a year masa UM foundation and a year kerja taska. So, ini merupakan satu pengalaman yang menarik. Entah bila lagi dapat macam ni lagi. Allahu.

First time jugak dapat bertahan tolong mak kat dapur setiap petang for iftar prep. Selama ni asyik mengelat je as kakak-kakak kan ada. Ekeke.. Macam-macam jenis masakan dan tips belajar dari mak. *okeh, maybe ini petanda kita da layak kawin. ekeke. #eh. (pang jugak kang!)

First time juga kaki ni tak jejak kaki langsung ke bazar Ramadhan. Gila. Rugi gila kot. Setahun sekali je beb. Ehemm. Relax bro relax. Bila lagi nak cipta record cenggini kan. Kalau stay hostel mau nya setiap hari makan nasi bungkus. This time apa salahnya kita berjimat-cermat. Makan masakan kat rumah kan lagi berkhasiat. Ekeke. *Padahal pesan kat adik-adik suruh beli air tebu, ayam golek, murtabak, tau fu fa bagai masa dorang gi bazar. (sekali lagi pang !)

First time juga pergi dapatkan lesen motor dan kereta kat kelas memandu. So far sekarang dah berjaya dapat lesen L untuk both motor dan kereta. After this Raya, In Shaa Allah will continue getting lesen P for both of it. :) Maybe akan ambil ujian memandu kat KL je. So kena susun jadual belajar memandu dan study elok-elok la lepas ni. Tak larat dah eh nak jalan kaki and asyik tumpang  orang je. Tebal muka ni asyik asyik tumpang je.

Ehem.. banyak betul first time nya kan.

Btw, untuk preparation raya, this year Ana ada 3 pasang baju kurung. Weeee... Well, perempuan kan. Wajib la banyak baju raya. #Eh. Tema tahun ni 'merah'. So, raya 1st Ana akan pakai baju kurung warna merah, maybe.

For juadah,  as usual wajib la ada kuih raya kan. Semua kuih tunjuk. kecuali several yang kakak-kakak buat and mom's kuih loyang. Then, lemang, rendang, laksa, nasi impit of course juadah wajib this year. Air? Apa-apa pon bolehhhh. Nak kelas gittu, boleh la buat air ribena. hehe.

Kemas mengemas rumah ? Alhamdulillah, selesai dah gotong-royong dengan  seisi rumah selepas dirasmikan oleh mak di awal pagi selepas sahur. Semua pakat buat kerja masing-masing, tukar langsir, lap tingkap, hapuskan semua habuk yang ada, lap pinggan mangkuk, etc. Well, "apa yang pentinggg?". "Kerjasma!!!" heh.

Well so far rasanya semua almost settle except part nak masak je. But, itu konfem dapat disiapkan before pagi Syawal. :)

Btw...

Air tak selalu jernih,
begitu juga ucapanku.

Kapas tak selalu putih,
begitu juga hatiku.

Langit tak selalu biru,
begitu juga hidupku.

Jalan tak selalu lurus,
begitu uga langkahku.

Jika Maaf itu boleh diungkap hari ini,
untuk apa menunggu hari raya tiba ?
sedangkan hembusan nafas pun kita tak perna tahu bila akan berhenti.

Maka dari itu inginku  mohon Maaf atas..
kesalahan, kekhilafan mahupun perbuata yang sengaja dan tidak sengaja...
yang membuat sakit hati kaian.

Selamat menikmati detik-detik terakhir Ramadhan.



Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...