Jumaat, 6 September 2013

Ya Allah, aku rindu.

Bismillah. Assalamualaikum.

Selalu;
We worry of those whom we haven't talked to for so long.
We worry of those whom we haven't met for so long.
Diorang kecik hati ke? diorang merajuk ke?
We wonder to ourselves, have we not taken a good care of our silaturrahim (relationships) with others?

Tapi;
The truth is, we won't ever be able to take care of all the relationships that we have. be it with the close ones, or even ones that we have just met.
But the beautiful thing here is, when we do remember them, we are always able to make do'a for them.
Without having to post them gifts.
or give them well-wishes.
or post things on their wall.
or poke them on facebook.
Just make do'a for whoever comes to our mind, and post it to Allah.
InsyaAllah, He Takes Care of the rest. As if kita jaga hubungan dengan Allah, nescaya akan terjaga hubungan dengan Manusia.

Dari Abu Hurairah r.a bahawasanya Nabi SAW. bersabda yang bermaksud :

"Doa seorang sahabat kepada sahabatnya yang lain kerana Allah dalam tempat yang berjauhan diterima oleh Allah SWT." (Hadis Riwayat Muslim)


Sungguh. Aku rindu teman-teman yang selalu setia di sampingku tika ku susah dan senang. Hidup merantau jauh dari keluarga telah mengurniakan ku ramai rakan-rakan dari pelosok negeri.

Jika mahu dikira.... sungguh ramai. Dari bangku sekolah rendah, kemudian berhijrah ke sekolah asrama penuh, kemudian memasuki kem plkn, kemudian zaman asasi dan hinggalah sekarang, universiti. Sungguh ramai insan-insan yang sudi menjadikan daku teman mereka. Sungguh, aku syukur kerana diberi peluang mengenali kalian.

Tapi...dalam ramai-ramai tu...  tak semua kita mampu nak tegur. Ye, hidup mesti diteruskan. Tapi... adakah ukhwah yang sudah terjalin itu perlu dilupakan beitu sahaja?

Kadang-kadang, terasa nak tegur kawan-kawan yang sudah lama kita tak tegur tu. Tapi, tiap kali tu lah... lidah kelu diam membisu seribu kata. Macam tak ada idea langsung macam mana nak mulakan perbualan. Nak expect orang lain tegur dulu? Dia pon mungin sibuk macam kita jugak kan. And why not kadang-kadang tu kita pulak yang mulakan.

Tapi..I told you yaaaa... kadang-kadang memang rasa kekok sangat bila nak start perbualan dengan orang yang dah lama kita tak tegur. Rasa awkward sangat-sangat. Memang lah mudah cakap, 'chill laa..'. Tapi hati kita.. sape tahu kan. Even orang yang nak ditegur tu boleh digolongkan teman-rapat-gila-kot masa dulu-dulu. Tambah-tambah dalam bab nak jaa perasaan supaya terguris. Tak nak lah kene cop sebagai kawan yang bila susah baru ingat nak cari kawan. Ye dak? Eemm.. lagi takot kalau tiba-tiba kene cop kawan MLM. Haaa..naya je..

Well, bab MLM ni siyesly dah pernah kena teruk dah. Bila ingat balik memang rasa nak mengamuk, nak maki, nak sepak bagai... Sungguh.

Agak-agak ada tak ye tips kurangkan rasa gugup nak tegur kawan lama-lama ni ye. Nak hilangkan rasa awkward. Setakat post banyak-banyak rindu kat fb yang kita rindu kawan tapi haprak tak da usaha nak pergi jumpa and tegur buat apa kan. And jangan lah nak expect kawan nak rajin mesej kita all the time. Setahun sekali wish selamat hari raya pon kira ok la. Tak pon, klu untung skit, wish birthday. Tu pon harap notification dari fb je sebab mustahil nak ingat semua tarikh lahir kawan kann.

Eemm..bila macam ni.. adakah sudah terjaga hubungan ku sesama manusia? Wallahu.


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...