Ahad, 20 Januari 2013

Susah Nak Beristiqamah?

 Assalamualaikum.
 Nak istiqamah ini memang susah kan. Tapi apa yang penting bila nak beristiqamah  ni ialah niat kita. But...but...niat kalau tak usaha tak mendatangkan apa-apa hasil jugak. Iye idok?

Oleh itu..untuk menjadi hamba yang baik...

Dari PEMAKANAN.
cuba kita check balik pemakanan kita. Halal tak? Bersih tak? Dan yang paling penting sekali kita baca bismillah tak sebalum makan? Tepuk dada tanya iman.

KEBERSIHAN DIRI.
Ibadah-ibadah seperti istinjak, wuduk, mandi wajib mestilah dijaga dan dilaksanakan dengan sempurna serta tertib.

USAHA CARI ILMU.
Berusala untuk pergi ke majlis-majlis ilmu. Kalau malas sangat nak bergerak badan ayng semakin berat tu, cuba lah search di youtube, ada banyak kan ceramah-ceramah yang telah diupload. Banyak pilihan.

In shaa Allah, tiga tips ini mungkin cukup untuk kickstart hati yang berada di dalam seorang insan yang ingin menjadi hamba ALLAH ynag baik. <3

Wassalam.

*Perlukan perubahan.

 
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...