Rabu, 21 November 2012

Keep strong dear myself

Assalamualaikum.

Sedih gila hari ini. Memang terasa sangat lah malang. Bad thing keep pop up from morning until the evening. *Sigh. Kalau lah boleh, nak semua benda jadi seperti apa yang  kita kehendaki. But it truely damn impossible. 
*Things not always like what we actually really want. *sigh...
Tapi hakikatnya hidup ini tak seindah dan semudah seperti yang kita impikan. Ada je halangan, cabaran mahupon pancaroba yang mendatang. Hari ni kita dah plan dah apa nak buat esok, tapi kemudiannya ada je perkara yang menghalang apa yang kita dah rancang tu. Betul lah kata orang, kita hanya mampu merancang, but in the end, kun fayakun, Allah yang tentukan perkara tu jadi ke tak, berjaya atau gagal. Tapi at least kita ada inisiatif, ada ikhtiar nak lakukan yang terbaik.

Well, Ana selalu je rancang nak buat itu, nak buat ini, sekian sekian pada masa sekian sekian. But in the end selalu jugak lah ada je something yang membantutkan planning tersebut. But at this moment, just common punca je. Penat yang terlampau sebab training untuk sukmum. Ada je kerja lain yang lebih important, eg:assignment mahupon tutor yang perlu dihantar esoknye. Study untuk test mahupon kuiz.

Haish. Ana rasa makin lama makin serabut. Maybe sebab tak mampu lagi nak rancang jadual belajar yang bersesuaian and pada masa yang sama juga Ana mampu nak patuhinya. Apa guna rancang beriya tapi tak ikut kan.

Nak jadikan cerita, hari ini ada test calculus. Ana memang ah tak study satu hape pon lagi la kan untuk test tu. Puncanya? Masa cuti midsem banyak berjalan, memang tak study ah kan.  Even balik awal pon Ana still tak sempat nak selak note, ada la jugak selak tapi setakat 2 3 helai je ibarat macam tak baca apa-apa la kan. Malam ahad Ana memang sibuk ngadap report mini project je. Isnin pulak Ana sibuk dengan netball sukmum plus malam tu mengadap assignment numerical method je. Selasa pulak sibuk dengan training netball sebab hari ini kan ada game netball lagi, tapi malangnya kami tewas, tak ada  rezeki. hmm. Dengan badan penatnya, malam selasa tu baru la sibuk nak selak note calculus.

Tapi...haish..macam biasa, ada je careless mistake bila exam. Part tu boleh tahan lagi. Part lepas exam tu yang tak boleh blah. Boleh pulak Ana tertinggal purse dalam exam hall. Tu pon mujur la Ana sedar, kalau tak memang tak tau la apa jadi dengan purse tu. Sedar pon masa nak bayar duit photostat note. Mujur la coursemate Ana, Amalia sanggup teman Ana pergi jejaki purse yang hilang tu. Mula-mula pergi Engine Tower, tapi dorang tak tahu pon pasal barang tertinggal kat exam hall. Then kami terus pergi ke exam hall yang jauh tu, dah ah jalan kaki (nekad nak kena ada lesen jugak lepas ni) , memang menguji kesabaran lah kan. Then, orang yang jaga kaunter depan dalam exam hall tu benarkan kami masuk cari purse  tu. Alhamdulillah, mujur jumpa. Mujur lah si Amalia ni push Ana suruh pergi settle cari purse tu secepat mungkin, kalau x memang hilang la kan. Thanks dear.

Har har..then masuk kelas PAC lambat 30 minit. 30 minit je beb. Kira cepat le tu. Dah ah exam hall tu jauh. Mujur le lecture x banyak tanya, kalau x jenuh nak explain. Tapi kan, bila bende yang susah berlaku kat kita, baru rasa langit tu renda ke tinggi. Baru rasa pentingnya kawan tu. Baru dapat identify mana yang sebenarnya boleh buat kawan. Ye, dalam situasi ni, actually Ana rasa Amalia yang terlebih risau dari Ana. Ana tak jadi nangis pon sebab tengok kesungguhan dia nak teman. Well, Ana tak nak orang lihat  Ana lemah sangat2 even sememangnya Ana ni lemah orangnya. Ana tak suka and malas nak lawan, nak berdebat cakap orang. Rimas and annoying. Kadang2 Ana rasa macam tu dengan someone tu. Tapi tak ada la nak cakap depan2 kan walaupon Ana boleh je cakap depan2 dia. Well jaga hati beb. Tak semua perfect. Lagipon, entah2 ada je orang lain yang rasa annoying dengan Ana.

Sometime , Ana rasa berkawan dengan orang yang Ana jarang  jumpa much better dari selalu jumpa. Why? Ana cepat rasa annoying dengan perangai orang yang asyik2 nak citer pasal dia je, pasal family dia, pasal orang istimewa dia, pasal ketentionan dia, heh, macam dia je ada banyak keje, dia sorang je penat. Then bila kita citer pasal ketentionan kita, pasal kepenatan kita, nanti mula lah nak compare, cakap dia lagi sibuk. Whatever. memang kau je kan yang sibuk mengalahkan menteri. I am a bit sensitive person, malas nak bertikan lidah pasal sape lagi sibuk, pasal sape lagi pandai, sape lagi hebat. Har har. Same thing dengan makanan. Hee..even tak la terer sangat masak kan, but my lidah cepat je tangkap mne sedap mane tak. Like my brother said, "Ana ni pandai merasa makanan". Heh, not all people dapat beza or determine apa yang kurang dalam masakan tu. But, I think it  not work all time, ada masa Ana tak dapat nak cakap or comment pasal makanan tu.

Lol, gila merepak gila dah Ana ni dari bab hilang purse melompat ke bab pasal kawan yang annoying, then bab makanan. har har. Trust me, I am engineer. Sudah. Addicted pulak dengan perkataan tu.

Yeah. Go farhana go! Keep strong dear myself. Keep in faith that you can do it no matter what bound to happen. Just keep try. Yes. There may be some error, but keep try and try until you get it, until you success.
*Jusk keep fighting until the end. It not too late.

All my successes were possible thanks two kinds of people: well-wishers, who were telling me: “you can do it!”, because they gave me support, and wrong-wishers, who were repeating: “you can’t do it!”, because they motivated me for proving, how much they were wrong. So I’m thankful them all.

There will be always people, who will try to bring you down, because they themselves can’t be successful. Don’t let them. Walk your own path with head up, and make your life the best you can.

Only light can win with darkness & only love can win with hate. Lets spread love & light! ♥ To make this world a better place, we have to start changes within ourselves. So clean your heart and mind from negative thoughts, feelings, and emotions. Be positive! Think positive! Do positive! And then you'll see, how changes for better the world around you.

Wassalam.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...