Rabu, 5 Disember 2012

Weekend saya bersama 1citizen

Assalamualaikum.

Tahukan anda apakah itu 1citizen? Tidak tahu? Malah tidak pernah mengetahui akan kewujudannya?
*1Citizen.

Do you practice ethical use of digital systems and tools when exchanging and sharing information? Do you have a proper Netiquette attitude when using technology? Are you able to distinguish which is appropriate or inappropriate use of technology? Are you protected from spyware, hackers, phishing, identity theft and stalking when you are online?
You may be ICT-savvy; but can you claim you have all it takes to become a 'skilled and informed driver' on the information superhighway?
Welcome to 1CITIZEN Program!
The World's First Certification Program That Promotes Appropriate Use Of Technology

1CITIZEN is a special training program developed by Prestariang Systems Sdn Bhd to foster national unity via appropriate use of technology. It inspires Netizen to become critical thinkers that understand ethical consequences of online behaviour. This program help you getting your IC CITIZEN Certification; a world class certification program in Netiquette to confirm and verify your understanding of ground rules for acceptable use in the digital world today.

Well...for more info, kindly visit 1Citizen portal by yourself. Tee-heee...

Haha. Copy paste sahaja. Malas gila nak taip panjang berjela. Yang penting credit goes to the 1Citizen portal. Haha.

Well...on last 1 & 2 December, I attended the 1Citizen program. And what to say yeah? Emm..I am think...well it quite boring..heh..itu pon x tau ke. But, be positive ok, there certain things yang actually kita tak tahu and we should learnt it. Setengah orang tahu, setengah orang tak tahu. Kau tahu tak yang secure website should be ada 'https'. Kalau taj ada tu paham paham le, mean unsecured la and never trust the website, never make any money transaction on the unsecured website. And I was like...owh..yeke? baru tau... see. Actually tu general knowledge kan and  everyone should know about it so that tak ada la penipuan siber.

Welll.sangat la banyak input yang Ana dapat. Kalau nak list kan memang la berchenta nak karang kan. Haha. And..yang best nya...my trainer sangat la oshem. Puan Rose Ann. Sangat best and banyak gila cerita yang dia share. So tak la bosan sangat. Kome bayangkan lah. It is weekend mahhh. Program start kul 9 and abis kul 5. Memang la menguji kesabaran. Should be able laying down on the bed and rest the whole day but stuck with that program and kelapa da makin pening sebab mengadap komputer je. Well, mujur la boleh le juga nak buka facebook bagai masa tu. Kalau tak memang la kan.

First day memang la kan the whole day belajar teori je. Owh. I was like..eeuwww...bosan bosan. Can't I just relax at my room and laying down on my bed. Huh. Sabar  sabar. Terima je la dengan redha. Dah ar kolej sembilannn..luar kampus..pagar tutup and need to take cab to reach the faculty science computer. Bazir bazir...my friend cakap..jom ah pergi mid instead of the program. Sabar jahh...this weekend je kot.

Second day pulak ada la test. Wohaaaa. Test owh...ada le..and..nak lulus kena dapat 640 ke atas. Whoaaa. Full mark 1000 mehhh. And ada la soraang my classmate I ni dapat  900+ whoaa...*jaw drops*. Gila kau. Baik gilaaa. Well, like my trainer said... kalau awak guna internet dengan cara yg betul, then no wonder dapat markah tinggi. Whooaaa.

Then..kena jugak create portfolio. Depend le nak buat poster ke, creative writing ke, video  ke....anything..asalkan ikut terma dan syarat. Hehe. Me? I buat poem uuuu... haaha. Gila ah berpujangga bagai. Gila jauh berjabang ar dari bidang. Haha. Well, kena jugak la buat portfolio ni. Kalau tak, tak dapat la sijil. Uuuuu. Ada sijil ooo...and plus merit too. Hehe..tak sia-sia la kan join kan. Hhee..

Ahhh..stop di sini sahaja. Beta ada banyak  assignment lain yang lagi penting yan erlu disettle kan plus esok ada kuiz thermodynamic. Terbaik laaaa. Pray for me. Pray for GAZA.

Wassalam.

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...